Notices
Results 1 to 3 of 3

Thread: my tesla coil problem... help!!!

  1. #1 my tesla coil problem... help!!! 
    New Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1
    here is what im running; 10kv 30 ma nst, an mmc made up of 16 1.6kv .22 uf caps, for 13.6 nf's of capacitance, primary is 11 turns of 1/4 inch copper tubing, tapped wherever needed, my secondary is 1100 turns of 26 gauge magnet wire, with no gaps or shorts, my toroid is home made with plastic containers covered in tin foil to look and perform like a professional one, my spark gap is two bolts lined up in a 4 inch pvc pipe, my PROBLEM is when I fire it up with the caps in parallel with my nst, and my spark gap in series with the nst and my primary coil, my spark gap DOES NOT FIRE!... the caps are good, everything is good, I cant figure this stupid thing out!


    Reply With Quote  
     

  2.  
     

  3. #2  
    New Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    1
    good luck, i'm a big tesla fan myself


    Reply With Quote  
     

  4. #3  
    Forum Freshman
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    30
    Have you tried adjusting the gap length ?
    Paschen's curve at 1 atm in air will give 74Kv per inch.

    Do you have a way to measure your output high voltage ?
    It may not me the 10kv you expect for some reason.

    A large bleeder resistor across the xformer secondary
    might establish potential better.

    What are nst and mmc ?

    Have fun with it.
    The journey is really what it's all about.
    Reply With Quote  
     

Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •